Salesforce en Chat GPT slaan de handen ineen! Salesforce Einstein GPT (Generated Pre-trained Transformer) is de nieuwe AI-tool die de krachten van Salesforce Einstein en de GPT-technologie van OpenAI bundelt. Je kunt het zien als een mega-geavanceerd robotbrein dat begrijpt wat mensen zeggen en reageert zoals een mens dat zou doen. Hiermee verhoogt Einstein GPT de productiviteit van werknemers: zij houden namelijk meer tijd en aandacht over voor andere belangrijke zaken.

In het kort

Met de tool kunnen bedrijven geweldige chatbots maken voor klanten én medewerkers. De chatbots beantwoorden bijvoorbeeld vragen van klanten en kunnen producten aanbevelen. Maar ook collega’s kunnen vragen stellen en zo bijvoorbeeld mails opstellen of zelfs code schrijven. De chatbots zijn slim genoeg om te begrijpen wat mensen bedoelen, zelfs als ze geen perfecte grammatica of spelling gebruiken.

De grootste voordelen voor Salesforce Einstein GPT

De mogelijkheden van Salesforce Einstein GPT zijn eindeloos, en brengen veel voordelen met zich mee. Dit zijn de belangrijkste:

  • Verbeterde efficiëntie. Salesforce Einstein GPT helpt bedrijven hun klantenservice en verkoopprocessen te automatiseren. Ook verlicht de chatbot het werk van medewerkers doordat zij werk uit handen kunnen geven aan Einstein GPT.
  • Lagere foutgevoeligheid. Door Einstein GPT worden er minder fouten gemaakt. Dit draagt weer bij aan die efficiëntie! Ook fijn voor klanten, die op deze manier een optimale ervaring krijgen.
  • Efficiënt en effectief strategieën bepalen. Door de slimme technologie van AI geeft Einstein GPT enorm veel inzicht in de bedrijfsdata. Hierdoor kun je als business efficiënt en effectief strategieën bepalen en beter op klanten inspelen.
  • Verbeterde klantbetrokkenheid. Salesforce Einstein gebruikt een natuurlijke taalverwerking en machine learning-algoritmen om klantgegevens te analyseren en interacties met klanten te personaliseren. Dit helpt je de klantbetrokkenheid te verbeteren en langdurige relaties met klanten op te bouwen.
  • Schaalbaarheid: Salesforce Einstein GPT kan worden geïntegreerd met verschillende Salesforce-producten. Zo schaal je je AI-mogelijkheden over meerdere kanalen en afdelingen.
  • Kostenbesparing: Door processen te automatiseren, verlaag je operationele kosten en verbeter je bedrijfsresultaten.

Tekst loopt door onder de video.

Voor deze clouds en afdelingen is Einstein GPT en dit kun je ermee

Einstein GPT voor Sales

Einstein GPT stelt e-mails op, plant vergaderingen en helpt je met het voorbereiden van meetings. Je kunt dit zo specifiek maken als je zelf wilt. Geef bijvoorbeeld aan of je een formele of informele mail nodig hebt en welke zaken daarin meegenomen moeten worden. Extra handig: Einstein GPT maakt geen grammaticale- en spellingsfouten.

Einstein GPT voor Service

Met Einstein GPT wordt het nog makkelijker om je klanten te voorzien van de juiste informatie. Einstein kon al de juiste knowledge-artikelen vinden aan de hand van de vraag van een klant. Nu stelt Einstein direct een conceptantwoord voor die je met één druk op de knop kunt verzenden. Daarnaast genereer je gemakkelijk nieuwe knowledge-artikelen uit eerdere case notes. Zo verbeter je de klanttevredenheid nóg meer.

Einstein GPT voor Marketing

Einstein genereert niet alleen tekst, maar zet ook hele landingspagina’s en formulieren op. Geef de afbeeldingen, titel, tekst en het formulier door en Einstein maakt een volledige pagina. Verder genereer je dynamisch gepersonaliseerde inhoud om klanten en prospects te bereiken via e-mail, mobiel, internet en advertenties.

Einstein GPT voor Slack Customer 360-apps

Even bijlezen? Maak gemakkelijk slimme samenvattingen van gesprekken en sales opportunities en genereer meteen een automatisch antwoord. Ook update je gemakkelijk knowledge-artikelen door vragen aan de chatbot te stellen.

Einstein GPT voor developers

Developers kunnen gemakkelijk en snel codes genereren met Einstein GPT. Binnen de code editor geef je aan wat voor soort functie je wilt bouwen en Einstein GPT genereert de code. De developer hoeft alleen nog de nodige aanpassingen te doen om het te perfectioneren. Voor de beginnende ontwikkelaar is Einstein GPT dus van grote waarde. En voor ervaren ontwikkelaars zal Einstein GPT vooral tijd besparen.

Sentiment analyse en social media

Een ander gebruik van Salesforce Einstein GPT is sentiment analyse. Door te analyseren wat mensen op social media of andere platforms zeggen, kom je erachter hoe je doelgroep over jouw merk denkt. Zo weet je wat de positieve punten zijn van jouw bedrijf, maar juist ook waar kansen liggen om te verbeteren.

Zo ook je content! Want Einstein GPT kun je vervolgens ook weer vragen om nieuwe, verbeterde blogs, Linkedin updates en productbeschrijvingen op te stellen. Dit bespaart bedrijven tijd en moeite, terwijl het er ook voor zorgt dat je inhoud interessant is.

Het begin van generatieve AI

ChatGPT is er nog maar net en Salesforce benut deze technologie al volop. Het is erg indrukwekkend wat ze hebben neergezet, maar het is goed om erbij stil te staan dat deze technologie nog aan het begin staat van alle ontwikkelingen. Uiteraard blijft Salesforce ontwikkelen om op het gebied van ChatGPT vooruitstrevend te zijn. Salesforce heeft nog geen datum naar buiten gebracht wanneer ze de technologie beschikbaar stellen voor hun klanten, maar mogelijk is dit rondom Dreamforce in september 2023. Het wordt in ieder geval een geweldige tool die je kan gaan gebruiken in jouw Salesforce omgeving!

ChatGPT ook voor Slack!

Nóg een onderdeel van Salesforce Einstein GPT is ChatGPT voor Slack! Wat je hiermee kan? Denk aan het samenvatten van gesprekken, maar ook aan inzichten over klanten verkrijgen bijvoorbeeld!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Dit is een verplicht veld
Dit is een verplicht veld
Geef een geldig e-mailadres op.
Accepteer de voorwaarden om door te gaan