Service Cloud en Zendesk zijn beide platformen voor klantenservice en ondersteuning. Ze helpen je bij het beheren én verbeteren van de klantenservice. Van het behandelen van vragen tot aan het oplossen van problemen en alles wat daarbij hoort. Maar wat zijn precies de verschillen? En, welk platform past het best bij jouw organisatie?

De overeenkomsten tussen Service Cloud en Zendesk

Centraliseren en beheren vanuit één plek

Beide platformen zorgen ervoor dat je je klantenservice gemakkelijker kunt beheren, centraliseren en verbeteren. Bij zowel Service Cloud als Zendesk komen de klantvragen via verschillende kanalen binnen: van de telefoon tot social media en van de live-chat tot e-mail. Alle vragen komen vervolgens binnen op één centrale plek én ze worden automatisch toegewezen aan de meest geschikte service agents. Dat zorgt voor een snelle en persoonlijke service!  

Een kennisbank voor service agents én klanten

Zowel Zendesk als Service Cloud heeft een kennisbank waar artikelen en FAQ’s opgeslagen kunnen worden. Zo kunnen klanten zelf aan de slag vóórdat ze een beroep doen op de klantenservice. Daardoor blijven de kosten van duurdere kanalen, zoals telefoon en e-mail, zo laag mogelijk. En, deze kennisbank is ook meteen handig voor service agents. Ook zij kunnen hem namelijk raadplegen en hebben zo de juiste informatie snel bij de hand.  

Analytics

Analyse- en rapportagemogelijkheden zijn beschikbaar op beide platformen. Krijg waardevolle inzichten in prestatiecijfers en klanttevredenheid, neem datagedreven beslissingen en verbeter zo constant je klantenservice. 

Schaalbaarheid

Beide platformen zijn geschikt voor organisaties van elke omvang: van kleine bedrijven tot grote ondernemingen. Zendesk heeft verschillende prijsniveaus met verschillende functionaliteiten. Service Cloud is uitbreidbaar met andere Salesforce-producten om je klantenservice breder aan te pakken en naar een nóg hoger level te tillen. 

Beide platformen zijn dus geschikt om de klantenservice te beheren en verbeteren. Tijd om te kijken naar de verschillen. 

Verschillende doelen, verschillende platformen

Salesforce Service Cloud en Zendesk bieden beide krachtige basisfuncties. Maar om te bepalen welk platform het beste bij jouw organisatie past, moet je jezelf de volgende vraag stellen: welk doel wil ik bereiken op het gebied van klantenservice? Over het algemeen geldt: wil je een eenvoudig op te zetten helpdesk die erg gebruiksvriendelijk is? Dan kies je voor Zendesk. Wil je het breder trekken en een 360-graden klantbeeld realiseren, zodat je actief kunt reageren op de behoeften van klanten? Dan is Salesforce Service Cloud de betere optie. Op deze manier krijgt iedere klant een eigen contact-account waar iedere vorm van interactie met jouw bedrijf te zien is. En in combinatie met andere Salesforce-producten reken je af met silodenken, en creëer je een optimale samenwerking tussen alle afdelingen. 

De verschillen in functionaliteit

Aanpassingen op maat

Salesforce Service Cloud staat bekend om zijn uitgebreide aanpassingsmogelijkheden. Onder andere met tools zoals Apex (een programmeertaal), Visualforce (een markup-taal) en Lightning (een componentraamwerk). 

Zendesk maakt ook enige mate van aanpassing mogelijk, maar is minder flexibel dan Salesforce. De interface is daardoor eenvoudiger om mee te werken, maar er zijn minder geavanceerde aanpassingen mogelijk. Ook hier geldt dus: onderzoek waar jouw behoefte ligt. 

Integraties

Als onderdeel van Salesforce biedt Service Cloud talloze integratiemogelijkheden. Denk aan andere Salesforce-producten, zoals Sales Cloud en Marketing Cloud. Maar ook met externe systemen en applicaties kan geïntegreerd worden. 

Zendesk biedt ook veel integratiemogelijkheden, maar minder uitgebreid dan Salesforce. Onderzoek dus vooraf welke integraties je nodig hebt en neem dat mee in je keuze. 

De belangrijkste verschillen op rij 

Service Cloud en Zendesk verschillen

Conclusie: Service Cloud of Zendesk?

Service Cloud en Zendesk zijn beide uitstekende platforms. Het hangt van jouw doelen af welk platform het beste past. Ben je op zoek naar een volledig 360-graden klantbeeld om niet alleen de klantenservice, maar de hele bedrijfsvoering rondom de klant naar een hoger niveau te tillen? Zijn er veel integraties en aanpassingen op maat gewenst? Of ben je ook geïnteresseerd in andere Salesforce-producten? Dan kies je beter voor Service Cloud. Heb je liever een gemakkelijk op te zetten helpdesk die eenvoudig werkt, maar nog steeds taken automatiseert en klantinteractie centraliseert? Dan kies je voor Zendesk. 

De keuze gemaakt en verhuizen van Zendesk naar Salesforce Service Cloud? Dat doe je in deze 8 stappen!

Nog niet zeker van je keuze?

Hulp nodig bij je keuze? Of een andere vraag over jouw customer service? Stel je vraag! We helpen je graag.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Fill out this field
Fill out this field
Geef een geldig e-mailadres op.
Je moet de voorwaarden accepteren voordat je het bericht kunt verzenden.

Menu