Sales, service en bedrijfsprocessen optimaliseren in tien verschillende landen: dat is het doel van APH Group. APH Group distribueert landbouwmachines in meer dan tien landen wereldwijd, installeert ze én onderhoudt ze. Het feit dat ze actief zijn in zoveel landen brengt uitdagingen met zich mee, want ieder land heeft zijn eigen werkmethoden, systemen en cultuur. De eerste stappen zijn met fase één gezet: de data uit het eerste land, Rusland, staat in Salesforce. Binnen twee jaar volgt de rest.

Hans de Jong, ICT Manager bij APH Group, en Boele Terpstra, COO en Productowner, houden zich bezig met het implementeren van Salesforce en het doorvoeren ervan in de organisatie. Ze vertellen over de ambities van APH Group én hoe ze die aanpakken.

De key benefits 

  • Topefficiëntie door centrale data
  • Verbeterde Sales door inzicht in de klantreis
  • Optimale Service door Field Service Lightning
  • Betere sturing naar internationale teams door uitwisseling van data
  • Live binnen zes maanden

De doelen: een hoge efficiëntie, maximale omzet en geoptimaliseerde processen

Boele vertelt over de doelen van APH Group op het gebied van Sales, Service en hun bedrijfsprocessen. “Op Sales-gebied is het van belang om te weten waar we omzet laten liggen en waar we op moeten focussen. Hiervoor is het essentieel om de klantreis in kaart brengen. Op het gebied van Service willen we met name onze buitendienst efficiënter inrichten door inzichtelijke data, die ook gemakkelijk op te halen is door onze Service Engineers in het veld. Een ander belangrijk focuspunt is het verbeteren van de sturing vanuit het management: we willen weten waar we de internationale teams bij kunnen ondersteunen. Al met al ligt de focus dus op het verhogen van inzicht, en daarmee efficiëntie.”

De uitdagingen: 10 dochters in 10 landen

Er moet veel data bij elkaar komen: van het allereerste klantcontact tot het leveren van de machines en de bijbehorende service. Hans vertelt dat de grootste uitdaging ligt in het feit dat APH Group dochterondernemingen heeft in tien landen. “Dat zijn tien verschillende markten – en niet de meest toegankelijke – met eigen wet- en regelgeving. Ieder land werkt op zijn eigen manier en elke dochteronderneming werkt met verschillende systemen. Denk aan Excel, SAP, of andere ERP-platforms. Het is dus lastig, maar tegelijkertijd cruciaal, om die data centraal te verzamelen. Uiteindelijk willen we alles managen vanuit één systeem.”

Salesforce: oneindig veel integratiemogelijkheden

APH Group zocht een pakket wat dat mogelijk maakt. Boele: “Dat werd Salesforce, omdat het een world leading platform is én omdat je vrijwel alles in Salesforce kunt integreren. Voor ons een groot pluspunt, omdat we met zoveel verschillende systemen werken.”

‘We kregen het gevoel dat we met Brightfox de wereld konden veroveren’

Toen de keus voor Salesforce was gemaakt, was er een Salesforce partner nodig: Brightfox. Hans vertelt: “Door hun eerste presentatie hadden we meteen het vertrouwen dat ze dit project aankonden. Bovendien was er een goede klik. De mensen bij Brightfox staan met beide benen op de grond en zijn heel benaderbaar. Dat past goed bij ons. Boele vult aan: “Het Salesforce-platform geloven we wel, want heel de wereld werkt ermee. Maar we kregen het gevoel dat we met Brightfox die wereld konden veroveren. Juist ook vanwege hun partnership met CBEE Remarkable.”

Een succesvol project door samenwerking met CBEE Remarkable

Brightfox werkt voor dit project nauw samen met CBEE Remarkable. CBEE Remarkable pakt het projectmanagement op en speelde een rol in de implementatie van Sales Cloud. Brightfox doet de rest van de invulling. Een samenwerking waarbij de partners elkaar aanvullen én versterken. Samen kregen ze het voor elkaar om met de oplossing uit fase één live te zijn binnen zes maanden.

SAP-integratie met API

Om de uitdagingen van APH Group aan te pakken, werden de volgende Salesforce-producten ingezet: Sales Cloud, Service Cloud en de extensie Field Service Lightning. Ook werd SAP met een API-platform op account-niveau geïntegreerd, om alle klantdata centraal in Salesforce te hebben.

Hans de Jong, ICT Manager bij APH Group, en Boele Terpstra, COO en Productowner, houden zich bezig met het implementeren van Salesforce en het doorvoeren ervan in de organisatie. Ze vertellen over de ambities van APH Group én hoe ze die aanpakken.

Field Service Lightning

Field Service Lightning

Met Field Service Lightning wissel je data uit met de Service Engineers in het veld en ook zij laden updates direct in via de mobiele app. Zo is duidelijk wie aan welk project werkt en hoeveel tijd eraan wordt besteed. Ook koppel je gemakkelijk de medewerker met de juiste skills aan het juiste project.

Daarnaast stelt Field Service Lightning APH Group in staat om gegevens over de garantie van machines bij te houden. Dit is een groot voordeel, omdat zo duidelijk wordt welke problemen het meest voorkomen. Dit kan vervolgens teruggekoppeld worden naar de leveranciers. Al met al zorgt Field Service Lightning dus voor waardevolle inzichten. En daarmee voor een optimale efficiëntie voor de buitendienst!

Topefficiëntie voor iedereen

De eerste data komt nu binnen in de Salesforce-omgeving van APH Group. “Het is goed om te zien dat de data nu centraal binnenkomt en dat je ook iets met die data kan.We kunnen nu inzichten verzamelen vanuit de internationale teams, en daardoor uiteindelijk betere sturing bieden. Dat helpt ons, én de teams in het veld om efficiënter te werken”, aldus Boele. “We kunnen nu ook aan de slag met het in kaart brengen van onze buitendienst, en met het inzichtelijk maken van onze klantreis om de omzet te maximaliseren.”

Fase twee: meer integraties voor meer data en verdere inrichting

Voor fase twee pakt CBEE Remarkable de verdere inrichting van Sales Cloud op – Brightfox zal zich voornamelijk richten op de optimalisatie van Service Cloud en Field Service Lightning. Hans vertelt: “We zijn enthousiast over de snelle communicatie en agile manier van werken. En door de tussentijdse evaluaties was er ook ruimte om verbeterpunten te bespreken.” Boele gaat verder: “Gaandeweg het traject kregen we vaak nieuwe ideeën en vragen. Brightfox had áltijd meteen een antwoord klaar. Dat vond ik erg indrukwekkend.  Ze hebben zoveel ervaring, dat ze meteen weten hoe ze complexe uitdagingen moeten aanvliegen. Dat idee kregen we al bij de eerste presentatie, maar dat maken ze ook helemaal waar.”

Wil jij ook topefficiëntie bereiken?

Snappen we. Neem contact met ons op. We helpen je graag.

 Over APH Group

APH Group distribueert apparatuur en installaties aan bedrijven in de graan-, aardappel-, groente- en irrigatiebranche. Ze leveren niet alleen machines, maar zijn ook dé kennispartner voor landbouwprocessen: van het planten en zaaien tot het verwerken en alles wat daarbij hoort.

APH Group is een partner voor meerdere bekende machineleveranciers in de landbouwsector. Ze verzorgen de verkoop, inbedrijfstelling en aftersales-service in opkomende markten in Oost Europa, meerdere CIS-landen, Turkije, China en Zuid-Amerika.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Dit is een verplicht veld
Dit is een verplicht veld
Geef een geldig e-mailadres op.
Accepteer de voorwaarden om door te gaan